You and I – Ungdomsrådets egen opera

I maj var det äntligen dags, efter två års spånande, skrivande och repteterande på Ungdomsrådets egen opera You & I. Vid uruppförandet i Danderyd överträffades alla förväntningar. Musiken är utgiven på Gehrmans.

I maj var det äntligen dags, efter två års spånande, skrivande och repteterande på Ungdomsrådets egen opera You & I. Vid uruppförandet i Danderyd överträffades alla förväntningar. Musiken finns utgiven på Gehrmans förlag.

När idén föddes visste ingen varthän det skulle bära. UNGiKÖRs Ungdomsråd ville göra en opera. De bestämde handlingen. Sedan skrev Maria Cederberg-Rydén och Anna Högberg librettot och Anna Cederberg-Orreteg komponerade för solister, kör och stråkkvartett. Helena Parrow hjälpte till med den sceniska utformningen och vips fanns där en liten opera på 40 minuter.

En lång resa har det varit, men nu kom den till en slutpunkt. Premiären och skolkonserterna i Danderyd gick över förväntan. Den fina ljussättningen, som kom till på slutet var pricken öven i’t som gav stämning till den vackra, häftiga, berörande musiken och det friska, engagerade framförandet.

– Det projektet har Ungdomsrådet all heder av, säger verksamhetsledare Bodil Helldén. Vi är stolta över att vi vågade satsa på You & I.

Slutpunkt, förresten? Jo, för Ungdomsrådet blev det en slutpunkt, men operan lever vidare. Bülent Maksimov och Ellen Wopenka, som var med om uruppförandet, vill sätta upp den på Västkusten. Den 1 oktober hölls en audition där man letade efter ungdomar som ville vara med, och intresset var större än vi vågat hoppas på. På körledarkonventet i 
Jönköping 16–18 oktober presenterades You & I för Sveriges körledare.

Noterna kan beställas från Gehrmans förlag.

Dela denna sida