Hon är en av de eldsjälar som håller Sveriges körliv brinnande. Nu får Ing-Mari Ek utmärkelsen Årets barn- och ungdomskörledare 2010 för många års målmedvetet arbete med nya generationer körsångare.
När Ing-Mari Ek gick i trean började hon sjunga i kör hemma i Nöbbele utanför Växjö.
– Jag blev frälst direkt, skrattar hon. Jag hade en väldigt uppmuntrande körledare, Georg Sjöberg, som verkligen framhöll eleverna. Vi fick vara med på riktiga konserter, och det betydde väldigt mycket.
Just det här med att låta barn musicera på allvar är något som Ing-Mari alltid har trott väldigt starkt på.
– Jag tycker inte att man ska vara rädd för att ställa höga krav, jag upplever att eleverna tycker om när man förväntar sig saker av dem. Samtidigt är det en balansgång naturligtvis, det har med olika åldrar att göra. Det är viktigt att eleverna får känna att de lyckas, för det är då de växer.
Ganska länge trodde Ing-Mari att hon ville bli mellanstadielärare, men musiken tog allt större plats i hennes liv. Hon började spela tvärflöjt, kyrkorgel, ta sånglektioner och skaffade sig praktisk erfarenhet genom att vikariera i kyrkan. Efter några år på musiklärarlinjen i på musikhögskolan i Malmö fick hon jobb i Halmstad 1988. Här har hon blivit kvar sedan dess, och leder idag tre av Kulturskolans åtta körer. Per Coro är en kör för killar, från femman upp till målbrottet. Flickkören Cantabile med flickor från år 6 till 9, och så den blandade gymnasiekören Nova Cantica med över 60 sångare.
Ing-Mari tycker att det måste finnas en progression i körverksamheten, så att eleverna hela tiden strävar uppåt och kan gå vidare till nästa kör som har högre svårighetsgrad. På det sättet har hon och kollegorna i Kulturskolan hjälpts åt att få fram nya generationer av körsångare. De har också arbetat målmedvetet för att få fler killar till körerna och lyckats skapa en positiv trend.
När det gäller repertoar vill Ing-Mari att eleverna ska få prova på så många olika saker som möjligt. Från klassiska verk till nyare pop, a cappella eller med ackompanjemang av olika slag.
– Jag vill att de ska få med sig både klassiska biten och underhållningen. Uttryck är också viktigt, de har till exempel fått jobba med regissör och koreograf med musik från olika musikaler. Efteråt märker jag att de blir medvetna och får lättare att hitta uttryck även i den klassiska musiken, det är roligt att se.
Ing-Maris körer sjunger allt utantill, men det har inte alltid varit så.
– I början hade vi alltid noter, så var det bara. Men under en resa till Östtyskland släppte vi noterna och upptäckte att allting satt ändå.
– Jag tycker att det är lite magiskt med lärarrollen, att man får följa eleverna så länge och se hur de utvecklas. Att se hur man kan hålla intresset vid liv, förklara saker på olika sätt och sporra dem till att göra nya saker.
– Det är så otroligt viktigt för hela Sveriges körliv att satsa på barnkörerna, man ser vad det ger körsångarna. Oavsett vad de kommer att syssla med senare i livet får de med sig så oerhört mycket när det gäller självkänsla och personlig utveckling.
Ing-Mari Ek, 50
Bor: Halmstad
Familj: Sambo Bengt som är cellolärare
Yrke: Sångpedgog och körpedagog i Kultur-
skolan, Halmstad
Fritidsintressen: Är med i vokalgruppen Mumma och Halmstad vokalensemble. Gillar trädgård, resor och matlagning.